Otrava detí plynom, objasnenie úžery

19.03.2004 Celý región

Dnes okolo 10.00 hod. bol na linku 158 OR PZ Prešov nahlásený únik plynu v Základnej škole v Šarišských Dravciach, okr. Prešov. Počas telesnej výchovy 17-tim...
Dnes okolo 10.00 hod. bol na linku 158 OR PZ Prešov nahlásený únik plynu v Základnej škole v Šarišských Dravciach, okr. Prešov. Počas telesnej výchovy 17-tim žiakom 3-ročníka ZŠ prišlo nevoľno nadýchaním sa unikajúceho plynu z blízkej kotolne.

Štyrom deťom, ktoré odpadli, poskytol včasnú pomoc privolaný obvodný lekár a potom ešte s ďalšími štyrmi, ktorým bolo nevoľno boli zobraté a prevezené na ošetrenie do nemocnice s poliklinikou v Prešove. Ostatné deti boli pustené domov, s tým, že rodičia lekárom boli poučení, aby v prípade nevoľnosti išli s deťmi na ošetrenie.
Príčinu úniku plynu preverujú a zisťujú na tvary miesta znalci z plynárni, z HaZZ a civilnej ochrany. Na mieste je aj policajný výjazd OR PZ v Prešove, ktorý prípad vyšetruje.

Objasnenie trestného činu úžery
Policajti OR PZ v Humennom odhalili ďalší z prípadov trestného činu úžery a vyšetrovateľ ÚJKP vzniesol dňa18.3.2004 obvinenie 49-ročnej Kvete G. z Medzilaboriec pre trestný čin úžery podľa § 253 ods. l Trestného zákona. Menovaná od presne nezisteného mesiaca roku 2002 až doposiaľ zneužívala tieseň a nevedomosť občanov obce Krásny Brod, okr. Medzilaborce, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní a odkázaní len na dávky sociálnej pomoci tým, že im poskytovala pôžičky v Krásnom Brode v hrubom nepomere k zapožičaným sumám od 1500, - Sk do 20.000, - Sk od ktorých vyžadovala spravidla až 100% úročenie. Takto sa obohatila o čiastku najmenej 85.750, - Sk.
Obvinená bola zadržaná dňa 18.3.2004 priamo na mieste , keď preberala finančné prostriedky od občanov. S obvinenou boli zaistení aj dvaja podozriví muži, ktorí spolu s ňou boli na tvary miesta. U obvinenej bol zaistený zápisník s menami dlhujúcich osôb a pri domovej prehliadke vydala ďalší zoznam dlžníkov. O zaistení alebo nezaistení podozrivých osôb rozhodne vyšetrovateľ po vykonaní procesných úkonov.
Vyšetrovateľ obvinenú zadržal a je daný návrh na jej vzatie do väzby.
 

Vyberte región